Fakta om handverktyg

De flesta verktyg är uråldriga föremål som funnits i 1000-tals år. Hammaren och hyveln sägs ha uppfunnits av romarna, medan sågen och vinkelhaken av egyptierna. Skruvmejseln kan man spåra till 1400-talet. Den användes i första hand av vapensmeder och för att tillverka riddarrustningar. På 1700-talet blev skruvmejseln mer använt. Skruvar var dyra, spikar var billiga, så skruvmejslar var en exklusiv vara. Efterfrågan ökade under århundraden, men skruvmejseln i sin grundform var sig ganska lik.

En fast nyckel kallas också för blocknyckel som man använder för att dra åt eller lossa muttrar eller skruvar. En steglös variant, som kan användas till muttrar och skruvar av olika storlekar, kallas för skiftnyckel.

Med en momentnyckel kan man dra åt muttrar och skruvar med ett bestämt vridmoment för noggranna monteringsarbeten. Den är oftast i form av en hylsnyckel med särskilda interna mekanismer. Den uppfanns av Conrad Bahr år 1918 när han arbetade för New York City Water Department. Den var avsedd att förhindra att man drog åt bultarna för hårt på vattenledningar och ångrör. 

Momentnyckelns funktion
För att en momentnyckel ska fungera, måste man dra med handen rätt placerad på handtaget (drar man nedanför handtaget får man ett för stort åtdragningsmoment). Man får heller ej dra snett. Man ska dra åt i lugn och jämn takt, dra tills ett "klick-ljud" hörs. Om inställningen är fjäderbelastad ska man alltid ställa in verktyget på "0" efter avslutat arbete. Man förlorar precisionen om fjädern överbelastas

 

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår